האם כדאי לבצע כריית ביטקוין?

בקצרה, ומבלי כוונה להתנשא, עבור מי שצריך לקרוא מאמר שדן בשאלה זו, זה לא כדאי.

כאשר מציגים את ביטקוין בתקשורת נוטים להתמקד בעניין הכרייה (Mining), ולתאר את המצב כאילו הרעיון הוא שמשתמשים יוצרים מטבעות באמצעות המחשב שלהם ואז משלמים באמצעותם. זוהי טעות וחשוב להדגיש:

Bitcoin is not about mining.

ביטקוין הוא מטבע דיגיטלי מבוזר בעל יתרונות רבים, והכרייה היא המערכת השומרת על עבודתו התקינה. כמו שבמערכת הקיימת לא כולם בנקאים, גם בביטקוין אין סיבה שכולם יהיו כורים.

קצב היצור של ביטקוין מוגבל והכורים נמצאים בתחרות עזה. הביטקוינים הנוצרים מתחלקים בין הכורים ביחס לכוח החישוב שלהם. אין שום הבטחה שהתפוקה תעלה בערכה על עלות הציוד והחשמל הדרושה. אם היתה אפשרות לרווח קל כולם היו עושים את זה והתחרות היתה גוברת עד שחוזר האיזון.

בתהליך הכרייה מתבצע חישוב מסוג מסוים מאד שמחשבים רגילים אינם מותאמים אליו. יש כרטיסי מסך שעוצמתם פי 100 משל מעבד רגיל, ובקרוב יהיו שבבים יעודיים שעוצמתם פי 40 משל כרטיסי מסך. כל אחד יכול לבצע כריה אם ירצה אך לא עם כל מחשב, יש צורך לקנות רכיבים מותאמים למטרה הזאת.

מי ששוקל להיכנס ברצינות לעניין הכריה צריך להיות בקיא בגורמים המשפיעים על הרווחיות שלו – תגמול הבלוק היורד בחצי כל 4 שנים; עמלות הפעולה; דרגת הקושי המשתנה; שער הביטקוין; בחירה מושכלת של חומרה; הצורך בשותפות כרייה והמאפיינים הדרושים בה. ולאחר כל זאת, בשביל באמת להיות רווחי לטווח הארוך הוא צריך יתרון תחרותי מבחינת עלויות חשמל, עלות החומרה, תשתית פיזית לשרתים ועוד.

גם בתנאים מיטביים, רב הנסתר על הגלוי וזוהי השקעה ספקולטיבית מסוכנת, העשויה להיות רווחית מאד או מופסדת. כל אחד מוזמן לנסות אך חשוב להבין שאין זאת הזדמנות להתעשרות מהירה. בעתיד יהיה כאן מאמר המסביר על הנושא יותר לעומק; בינתיים ניתן למצוא מידע נוסף למשל בויקי של ביטקוין ובפורום.