האם אי פעם טסתם לחו"ל ונאלצתם להסתבך עם המרת כספים למטבע המקומי?
האם נתקלתם בבירוקטיה וכאבי ראש בהתנהלות עם הבנקים עבור פעולות פשוטות יחסית?
האם יצא לכם שהייתם צריכים להעביר למישהו כסף, ולא היתה לכם דרך נוחה ופשוטה לעשות זאת?
האם זה נראה לכם פסול שכשאתם קונים דרך האינטרנט, הסכום שהמוכר מקבל נמוך משמעותית מכמה ששילמתם?
האם נגנבו פרטי כרטיס האשראי שלכם כתוצאה מפריצות לעסקים שלהם שילמתם?

אם התשובה שלכם היא כן לאחת מהשאלות האלה, או לשאלות דומות רבות, ייתכן שתבינו שהמערכות הקיימות לניהול כספים ותשלומים רחוקות משלמות. אם קיימת מערכת בעלת הפוטנציאל לפתור רבות מבעיות אלה, בוודאי תשמחו לשמוע עליה.

מערכת כזו קיימת. הכירו את ביטקוין.

ביטקוין הוא מטבע דיגיטלי מבוזר. מטבע, מכיוון שהוא אמצעי המסייע להחלפת ערך – אתם יכולים לעבוד או להציע שירותים ומוצרים ולקבל בתמורה ביטקוינים, ובתורכם לשלם ביטקוינים בתמורה למוצרים ושירותים שבהם אתם מעוניינים. דיגיטלי, מכיוון שהוא אינו זקוק לייצוג כעצם מוחשי – סביבת הקיום הטבעית שלו היא במחשבים ובאינטרנט. מבוזר, מכיוון שאין גוף מרכזי המנפיק אותו, שולט בו או אחראי על התמיכה בו – כל אלה מתבצעים ע"י רשת מחשבים שיתופית שכל אחד יכול להיות פעיל בה.

מה כל-כך טוב בזה? עצם זה שהוא דיגיטלי פותר רבים מהקשיים בהחזקתו ובהעברתו. ניתן לאחסן ביטקוינים על המחשב האישי ובכך לפטור את הצורך בהתנהלות עם גופים כלכליים מסורבלים, וניתן לגבות אותם כדי למנוע אובדן, ולהצפין אותם כדי למנוע גניבות. ניתן לשלם באמצעותו לכל מקום בעולם דרך האינטרנט, עם עמלות מזעריות הנקבעות בשוק תחרותי, הדומות לעלות הנמוכה של משאבי החישוב הדרושים כדי לטפל בהעברה. מכיוון שביטקוין הוא מאובטח מטבעו, אין צורך בתשלום עבור מערכות יקרות לאבטח את ההעברה, או למסור פרטים סודיים (העשויים להיגנב) בשביל לבצע תשלום.

מכיוון שהוא מבוזר, אין הכרח לסמוך באופן מלא על גורם אחד שיבצע את עבודתו נאמנה, ואין סכנה שרשלנות או זדון מצידו יגרמו לפגיעה במשתמשים במטבע. אין גם חשש שתקלה טכנית תגרום להשבתה זמנית של הפעילות, או שהמנפק יחליט לגבות עמלות מופקעות עבור השירות שהכל תלויים בו. בנוסף ליתרונות המעשיים, יש גם אידיאולוגיה העומדת מאחורי ההעצמה האישית הנובעת מהיכולת לנהל כספים באופן עצמאי מבלי להיות תלויים לחלוטין בבנק, ממשלה או חברת תשלומים כלשהם.

היתרונות האלו, ובפרט היעדר הצורך לעסוק בשאלה "מי יהיה זה שישלוט במטבע האחד של העולם", נותן לביטקוין את היכולת להיות מטבע בינלאומי בעל שימוש נרחב בכל העולם, ואז אין צורך לבצע המרות עבור עסקים בינלאומיים. גם אם יהיו מספר מטבעות דיגיטליים שונים, ההמרה ביניהם תהיה פשוטה יותר מאשר במטבעות הנפוצים כיום.

לביטקוין יש עוד הרבה מה להציע, אבל כאן המקום להפנות למאמר המוקדש לנושא, "אז למה בכלל צריך את זה?".

כשמשהו נשמע טוב מדי מכדי להיות אמיתי, הוא בדרך כלל כזה. אם כן, אין פלא שהסבר נלהב על המהפכה שביטקוין עתיד להביא נתקל לעתים קרובות בחשדנות. איך זה עובד בכלל? האם זה באמת יכול לעמוד בכל ההבטחות? האם זו הונאה? האם זו אופנה חולפת? האם זה באמת שונה מכל מה שהיה עד עכשיו? למה רק עכשיו זה קיים? למה בכלל שלמשהו וירטואלי ללא גיבוי רשמי יהיה ערך?

כל שאלה כזאת דורשת מאמר בפני עצמה, אך ראוי לציין בקצרה שהסיבה שלא היה משהו כמו ביטקוין עד כה (להבדיל ממטבעות דיגיטליים ריכוזיים רבים), היא שלא היתה ידועה דרך טכנית לפתור באופן מבוזר את בעיית ה"ניצול הכפול" (שימוש באותו מטבע לשלם לשני גורמים) במטבעות דיגיטליים. הפיתרון הראשון לכך נהגה ב-2008 ע"י סאטושי נאקאמוטו (שם עט), שהוא גם כתב את המאמר הראשוני המציג את המערכת (קיים גם בתרגום לעברית) ואת הגרסה הראשונה של תוכנת הביטקוין.

ביטקוין כבר קיים למעלה מעשר שנים. הוא עובד, וניתן להתקין תוכנת קוד פתוח כדי לקבל ולהעביר ביטקוינים. הערך הכולל של כל הביטקוינים שקיימים, נכון לזמן כתיבת שורות אלה, הוא מעל 100 מיליארד דולר, וקיימים מאות עסקים בכל התחומים המקבלים תשלום בביטקוין. אנשי מקצוע רבים בעלי ההכשרה הדרושה לנתח את המערכת סבורים שהיא אכן מסוגלת לעמוד בציפיות, ויזמים עובדים על פרויקטים מגוונים בכלכלה החדשה שנוצרת. הרבה מהבעיות הקיימות לכאורה הן מיתוסים שניתן בקלות לנפץ.

ביטקוין רחוק מלהיות פרויקט גמור. זוהי מערכת מאד גמישה בעלת פוטנציאל לענות לצרכים רבים, אך עדיין נחוצה עבודה רבה כדי לבנות את התשתיות המאפשרות לממש אותו (ויש מי שמבצע עבודה זו). עוד אין ודאות לגבי הדרך האופטימלית שבה המערכת צריכה להתגבר על האתגרים הצפויים לעתיד, אבל קיימים רעיונות רבים לשדרוג אופן הפעולה של ביטקוין שייבחנו לפי הצורך, ואין סיבה לחשוב שביטקוין לא ימשיך לעבוד בצורה מוצלחת. עם זאת, האתגרים העיקריים אינם טכניים, אלא קשורים במעמד המשפטי הלא מוגדר הנובע מהמהפכנות שבעניין, ובהתנגדות מצד גורמים בעלי אינטרסים המושרשים במערכת הכלכלית הקיימת.

ביטקוין הוא מטבע העומד בפני עצמו ואינו מעוגן במטבעות המסורתיים. מכאן שהערך של כל יחידת ביטקוין, הנובע מהיקף השימוש בביטקוין במסחר, משתנה בהתאם לתנאי השוק. אי הודאות לגבי המגמות העתידיות גורם לתנודתיות משמעותית, מה שעשוי להקשות על ביצוע מסחר באמצעות המטבע. ככל שביטקוין יתבסס תנודות אלה יתמתנו.

אם התעניינתם, כל מה שנותר הוא ללמוד על ביטקוין עוד, ועוד ועוד – יש הרבה מה ללמוד. באנגלית קיימים תכנים רבים, וביניהם האתר הראשי של הפרויקטויקיפורום ואתר שאלות. בעברית קיימים תכנים כאן באתר, ממולץ להתחיל מלשונית "מתחילים כאן" ולהמשיך.